Reuters’ın haberine göre IMF Başkanı Kristalina Georgieva 19 Haziran tarihinde yaptığı konuşmada, CBDC’ler ve tokenize varlıklar aracılığıyla uluslararası ödemelerin gerçekleştirilebilmesi adına “XC” isimli küresel bir platform üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Georgieva CBDC’lerin parçalanmış ulusal planlar olmaması, daha verimli ve adil sistemler için ülkeler arası birlikteliğin sağlanması gerektiğini dile getirdi. CBDC’lerin daha ucuz ve verimli bir ödeme sistemi olduğuna dikkat çeken başkan, bu yöntemle ödemelerin daha hızlı gerçekleşebileceğinin de altını çizdi.
Georgieva halihazırda 114 merkez bankasının CBDC çalışmaları yürüttüğünü belirterek alandaki ilerlemelere dikkat çekerken 10 tanesinin çalışmalarını sonuçlandırmak üzere olduğunu da açıklamalarına ekledi.
İş birliği konusunda ülkelerin ortak bir regülatif çerçeve katmanında da birleşmesi gerektiğini öne süren Georgieva, ortak bir platform üzerinde uzlaşılamamanın muhtemelen kripto para birimleri tarafından doldurulacak bir boşluk yaratabileceğine işaret etti.
Bunun yanı sıra CBDC’lerin muhteviyatına da değinen Georgieva, CBDC’lerin varlıklar tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ederken kripto para birimlerinin varlıklar tarafından desteklenmesi halinde yatırım fırsatı olduğunu aksi takdirde spekülasyon aracı olacağının altını çizdi.
Öte yandan IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Yöneticisi Tobias Adrian, üzerinde çalışılan platformun kripto para sektörünün beklediği küresel ödeme platformundan oldukça uzak bir noktada konumlandığına dikkat çekti.
Adrian, ortak bir CBDC platformu ihtiyacının mevcut ödeme yöntemlerinin yavaşlığı ve opaklığından kaynaklandığını belirtti. Adrian ayrıca XC’nin kullanımı sayesinde her yıl ödemelerden kaynaklanan 45 milyar dolarlık maliyetin bir kısmından tasarruf edilebileceğinin de altını çizdi.
Yönetici, IMF’in XC için blockchain teknolojisi yerine dağıtılmış defter teknolojisini (DTL) kullanmayı planladığını dile getirirken blockchain’in kullanılmama sebepleri olarak güvenlik, verimlilik ve maliyetler gösterildi. İş kanıtı sisteminin (PoW) enerji maliyetlerini artırdığına değinilirken hisse kanıtı sisteminin (PoS) ise yüksek maliyetli ve test edilmemiş olduğu dile getirildi.
Adrian ayrıca platformun operatör tarafından yönetileceğini belirtirken katılımcı ülkelerin platform üzerinde kara para aklama ve sermaye kontrolleri uygulayabileceğine dikkat çekti.
Ripple altyapisini olusturur merak etmeyin
0x...015B
20.06.2023 21:56