NFT’lerin aynı anda yalnızca bir sahibi olabilir. Sahiplik, NFT’lerin içlerinde barındırdıkları çoğaltılamayan ve eşsiz kimlik bilgileri aracılığıyla sağlanır. NFT’lerin kimlik bilgileri, mülkiyeti atayan ve NFT’lerin aktarılabilirliğini yöneten ERC-721 standardı gibi akıllı sözleşmeler aracılığıyla oluşturulur. Daha sonrasında bilgiler, NFT’nin bulunduğu ağdaki blok zincire kaydedilir.
Bu işlemler üç adımdan oluşur:
- Yeni bir blok oluşturma
- Doğrulama
- Bilgilerin blok zincire kayıt edilmesi
NFT token standartları nelerdir?
NFT’ler, kripto paralardan farklı token standartları kullanırlar. NFT’leri özel kılan kullandıkları bu farklı token standartlarıdır. Her blok zincirin kendine özgü token standardı olmakla birlikte NFT denince akla gelen ve popüler olan Ethereum tabanlı token standartları, genellikle koleksiyon öğelerini oluşturmakta kullanılan ERC-721 ve oyun sektöründe kullanılan ERC-1155’tir.
ERC721 nedir?
Ethereum ağı üzerinde NFT üretimi sağlayan ilk standarttır. Ethereum tabanlı kripto para birimlerinde kullanılan ERC-20 standardının değiştirilmiş halidir. İlk olarak 2017 yılında kullanılmış olsa da aslında ERC-721 standardı Ethereum’dan öncesine dayanır. İlk kez ortaya çıktığında Bitcoin dünyasına, gayrimenkul ve fiziksel varlıkların sertifikalanmaları için eklenmek istenmiş ancak başarılı bir hal alması Ethereum ile gerçekleşmiştir.
ERC-721 standardı üretilen NFT’lerin değiştirilemez ve benzersiz olmalarını sağlayan dijital imzalar oluşturur. NFT’ler aynı akıllı sözleşmeler ile oluşturulsalar bile yaşı, nadirliği ve hatta görseli gibi özellikleri sebebiyle farklı değerlere sahip olabilirler.
ERC-20 standardının aksine ERC-721, kripto paralar gibi borsalarda işleme konulamaz ve başka bir kripto para birimine çevrilemez . Sadece bu token’ların takası için geliştirilen pazar yeri ve açık artırma platformlarında işlem görebilirler.
İlk NFT ürünü olan Cryptopunks projesi bu standart ile oluşturulmuştur.
ERC1155 nedir?
ERC-1155 standardı Enjin tarafından Ethereum blok zinciri üzerinde geliştirilmiştir. Geliştirilme sebebi ERC-721 standardının yüksek işlem maliyeti ve yönetim zorluğudur. Bu problemleri optimize etmek ve oyun gibi çok fazla farklı eşyanın kullanıldığı sistemlerde kolaylık sağlamak amacıyla ortaya çıkartılmıştır. Temelde ERC-20 standardına sahip token’lar ile ERC-721 standardına sahip varlıkların bir arada işlem görebilmesini, yüklü işlemlerin tek seferde yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple blok zincir oyun geliştiricileri için tercih edilen bir standart olmayı başarmıştır.